UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

  • Week 38: Prinsjesdag, zelfdiagnose & stapeling eigen betalingen zorgkosten

    Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer personeelskrapte Zuyderland, geschrapte bezuinigingen ouderenzorg, zelfdiagnose door TikTok, stapeling zorgkosten en meer aandacht voor dilemma’s artsen bij euthanasiewens dementie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

  • RIVM: directe relatie tussen uitstoot Tata Steel en kans op ziekte

    De bewoners van de IJmond hebben extra kans om ziek te worden door de huidige uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel. De meeste winst voor de gezondheid in de IJmond is te bereiken door de hinder door en blootstelling aan uitstoot van Tata Steel  te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Zo ervaart 80 procent van de inwoners van Wijk aan Zee hinder van geur, stof en geluid. Door de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden door Tata Steel is de verwachte levensduur daar 2,5 maand korter. Dit meldt RIVM. 

  • Opvallend veel longontstekingen onder kinderen en jongeren

    Opvallend veel jongeren tussen de 15 en 24 jaar hebben een longontsteking opgelopen. De afgelopen weken zijn er evenveel longontstekingsgevallen geregistreerd als in de winterse griepseizoenen. Ook bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar komen momenteel twee keer zoveel longontstekingen als normaal voor, net als bij 25- tot 64-jarigen. Dit meldt NU.nl.

  • Haagse Preventieaanpak: van vóór de wieg tot aan de dood

    Tot 2026 trekken wethouders in Den Haag 55 miljoen euro uit voor de Haagse Preventieaanpak, waarbij patronen in generationele problemen worden doorbroken. Alle hulpverlening wordt straks onder die aanpak geschoven, van vóór de geboorte tot aan de dood. Het begint dus bij hulp verlenen aan inwoners van Den Haag met een kinderwens. Dit meldt Omroep West. 

  • 'Meer aandacht nodig voor dilemma's artsen bij euthanasiewens dementie'

    D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wil dat er meer aandacht komt voor dilemma’s die artsen ervaren bij euthanasieverzoeken van patiënten met dementie. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt namelijk dat artsen zich bij dergelijke verzoeken vaak emotioneel belast en onzeker voelen. Dit meldt Skipr. 

  • Stichting helpt mensen weg te banen in oerwoud aan zorgverzekeringen

    Stichting De Zorgjungle is in het leven geroepen om mensen van eerlijke en begrijpelijke informatie over zorgverzekeringen te voorzien. Er zijn ruim dertig basisverzekeringen op de markt, ieder met een eigen boekwerk aan voorwaarden. De Zorgjungle hoopt mensen op weg te helpen bij het kiezen van een verzekering die bij hen past. Dit meldt Zuidwestupdate. 

  • Dagelijks komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan in Nederland

    Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

  • Radboudumc en GGD gaan samen postpartum depressie sneller signaleren

    Na de geboorte van een baby worden ouders vaak geconfronteerd met een breed scala aan emoties, variërend van blijdschap en opwinding tot vermoeidheid en stress. Hoewel veel moeders genieten van een positieve ervaring - de zogenoemde roze wolk - is er een aanzienlijk aantal vaders en moeders dat gevoelens van somberheid, angst en overweldiging ervaart na de bevalling. Helaas rust er nog steeds een taboe op deze minder positieve emoties, waardoor moeders en vaders vaak terughoudend zijn om erover te praten en het risico lopen op het ontwikkelen van een postpartum depressie. Dit meldt Radboudumc. 

  • Te weinig aandacht voor financiële relaties artsen en leveranciers hulpmiddelen

    Binnen vier topklinische ziekenhuizen is er te weinig aandacht geweest voor de financiële relaties tussen artsen en leveranciers van medische hulpmiddelen. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na bezoeken aan deze ziekenhuizen. Zo bleek er onvoldoende inzicht en openheid over geldstromen tussen leveranciers en artsen. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een duidelijke verantwoording van de bestedingen. Zowel de artsen als de raden van bestuur van ziekenhuizen bleken onvoldoende bekend met de wet- en regelgeving en de gedragscode over dit onderwerp. Dit meldt IGJ.

  • 'Luchtkwaliteit snel verbeteren om burgers te beschermen'

    Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

meer nieuws