UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

Nieuws

  • 'Patiënten kunnen schaarse medicijnen gewoon uit buitenland halen'

    Goed nieuws voor patiënten die afhankelijk zijn van medicijnen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn: dankzij de Europese Patiënten Richtlijn kun je deze gewoon in het buitenland bestellen. Denk bijvoorbeeld aan salbutamol, essentieel voor baby’s met astma. In landen als Duitsland en België zijn deze middelen vaak wél op voorraad en kunnen ze per post geleverd worden, laat Stichting Vrije Artsenkeuze weten.

  • IGJ neemt geen nieuwe tekortenbesluiten tot er juridische oplossing is

    De Raad van State heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een tik op de vingers gegeven. In een uitspraak van 20 november 2024 zijn twee besluiten uit 2018 vernietigd waarin de IGJ toestond om geneesmiddelen met tekorten uit het buitenland te halen. De reden: er ontbrak een artsenverzoek, en dat is volgens de Geneesmiddelenwet verplicht. De IGJ laat weten geen nieuwe tekortenbesluiten te nemen, tot het ministerie van Volksgezondheid een juridische oplossing heeft gevonden. 

  • Karremans wil strijden voor betere screening bij dicht borstweefsel, maar belooft niks

    Staatssecretaris Vincent Karremans voor Preventie zegt dat hij gaat strijden voor de verbetering van kankeronderzoek bij dicht borstweefsel, maar hij wil de Tweede Kamer nog niet toezeggen of het gaat lukken. Bij vrouwen met dicht borstweefsel is op een mammografie moeilijker te zien of zij kwaadaardige tumoren hebben. Op dit moment worden vrouwen niet ingelicht dat zij dit weefsel hebben en dus ook grotere risico's lopen. Het gaat om ongeveer 80.000 vrouwen per jaar.

  • Honderden wachtenden genderzorg Mutssaersstichting verliezen plek wachtlijst

    Omdat de wachtlijsten voor genderzorg alleen maar toenemen en er geen uitzicht meer is op een startdatum, beperkt de Mutssaersstichting haar eigen genderzorg tot Limburg. Van de bijna achthonderd wachtenden, blijven er niet meer dan 55 minderjarigen uit Limburg over. Dit meldt L1Nieuws.

  • Zes jaar cel geëist tegen ex-arts voor oplichting met neptherapie tegen kanker

    Een 70-jarige ex-arts heeft een celstraf van zes jaar tegen zich horen eisen. Hij heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan oplichting door kankerpatiënten een zelfbedachte lichttherapie aan te bieden. Genezen van deze ernstige ziekte zou ‘appeltje-eitje’ zijn. Ook staat hij terecht voor zware mishandeling en mishandeling. Dit meldt het OM.

  • Vierdaagse staking apotheken in Noord-Brabant en Limburg

    Medewerkers van apotheken in Noord-Brabant en Limburg leggen van vrijdag tot en met maandag het werk neer. De vierdaagse staking is een nieuw hoofdstuk in de actie voor een nieuwe cao. Volgens vakbonden FNV en CNV doen honderden medewerkers van 438 apotheken mee aan de actie. In Best is vrijdag een manifestatie.

  • GGD maakte fouten bij aannemen neparts die 1.900 kinderen behandelde

    De GGD West-Brabant heeft fouten gemaakt bij het aannemen van een arts die nooit zijn opleiding geneeskunde heeft afgemaakt. Zijn papieren zijn onvoldoende gecontroleerd. Ook ging de GGD niet goed om met interne signalen die binnenkwamen over de man. Vier jaar lang werkte hij als basisarts met bijna 2.000 kinderen, maar hij stond helemaal niet in het BIG-register. Inmiddels is de man ontslagen en voert het Openbaar Ministerie onderzoek uit. Dit meldt Omroep Brabant. 

  • Passende zorg slaat wankele brug naar sociaal domein

    Voor een goed huwelijk tussen passende zorg en het sociale domein is er werk aan de winkel. Het begint altijd met vertrouwen in elkaar en goede relaties tussen mensen. Wat nog ontbreekt is bestuurlijke lef van de overheid.

  • Jongeren die alcoholvergiftiging goede nazorg krijgen, drinken beduidend minder

    Jongeren die na een alcoholvergiftiging een nazorgtraject op de alcoholpolikliniek volgen, drinken daarna aanzienlijk minder. "Zes tot twaalf maanden na de alcoholvergiftiging ligt hun alcoholgebruik nog steeds onder het leeftijdsgemiddelde. Bovendien doen zij in vergelijking met hun leeftijdsgenoten gemiddeld minder aan bingedrinken", aldus het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, dat een dergelijke poli heeft.

  • Belastingdienst: Fiscaal Kompas zzp biedt geen enkele zekerheid

    De Belastingdienst vindt de voorbeeldovereenkomst uit het ‘Fiscaal Kompas ZZP Zorg’ van de zes grootste brancheorganisaties niet volstaan om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid of niet. Het gaat om de wijze waarop de werkzaamheden feitelijk worden uitgevoerd, laat de woordvoerder weten. 

meer nieuws